Uppdatera WordPress själv

När man uppdaterar WordPress och sina plugin så är det starkt rekommenderat att man först tar en backup av sina filer och sin databas. Här går vi igenom hur man gör det, men för att kunna göra det behöver du kunna logga in hos ditt webbhotell.

Välj ditt webbhotell: Binero City Network Loopia One

Backup av filer

Dina webbplats filer sparas på ditt webbhotells FTP-server och för att komma åt dessa behöver du en FTP-klient, alltså ett program som kommer åt din webbplats filer. Har du ingen FTP-klient installerad kan du ladda hem och installera FileZilla Client som är gratis.

FTP-uppgifter hos Binero

När du loggat in i kontrollpanelen hos Binero går du till Filer -> FTP. Där ser du IP-adress, det är din värd/host.

Användarnamnet ser du i listan under kolumnen Användare och ett nytt lösenord kan du sätta genom knappen Redigera ifall det är så att du har glömt ditt nuvarande och ingen annan påverkas av att du ändrar lösenordet. Du kan också skapa en ny ftp-användare via knappen Lägg till.

FTP-uppgifter hos City Network

När du loggat in på My City hos City Network går du till Filer -> FTP. Där ser du IP-adress, det är din värd/host.

Användarnamnet ser du i listan Befintliga FTP-konton och ett nytt lösenord kan du sätta genom att klicka på användarnamnet ifall det är så att du har glömt ditt nuvarande och ingen annan påverkas av att du ändrar lösenordet. Du kan också skapa en ny ftp-användare via knappen Skapa FTP-konto.

FTP-uppgifter hos Loopia

När du loggat in i kundzonen hos Loopia går du till Lägg till / skapa -> FTP-konto i högerspalten. I det nya fönstret ser du FTP-server/Värd som är din värd/host.

Användarnamnet ser du i listan Befintliga FTP-konton och ett nytt lösenord kan du sätta genom att klicka på användarnamnet ifall det är så att du har glömt ditt nuvarande och ingen annan påverkas av att du ändrar lösenordet. Du kan också skapa en ny ftp-användare via knappen Skapa FTP-konto.

FTP-uppgifter hos One

När du loggat in i kontrollpanelen hos One går du till SSH & FTP. Beroende på om du har SSH och SFTP eller FTP aktiverad så visas olika uppgifter men för båda gäller att host är din värd/host och där visas också ditt användarnamn. SSH och SFTP är att föredra så förslagsvis aktiverar du det och inaktiverar FTP, men du kan också låta det vara orört.

Ett nytt lösenord kan du sätta genom att klicka på knappen Skicka, ifall det är så att du har glömt ditt nuvarande och ingen annan påverkas av att du ändrar lösenordet. Ett mail skickas då till dig där du kan välja ett nytt lösenord.

Logga in på FTP-servern

När du har värd/host, användarnamn och lösenord samlat så går du till din FTP-klient (ex. FileZilla) där du ansluter till webbhotellet. I FileZilla klickar man på knappen högst upp till höger för att få upp Platshanteraren/Site Manager. Där skapar man en Ny plats/Ny site där man matar in sina uppgifter för värd/host, Inloggningstyp/Logon Type Normal och anger användarnamnet och lösenordet. Protokoll/Protocol är antingen FTP eller SFTP beroende på inställningarna hos ditt webbhotell men fungerar inte det ena så testar du med det andra. För FTP kan du också vara tvungen att ändra Kryptering/Encryption
till Only use plain FTP (insecure), även detta beroende på inställningarna hos ditt webbhotell.

Kopiering

När du anslutit till ditt webbhotell är det dags att ta en kopia av alla webbplatsens filer. Till höger i FileZilla ser du mapparna över din webbplats och till vänster ser du din dators mappar. Skapa en ny mapp på din dator, alltså i vänster del, där du vill spara kopian av webbplatsen. I höger del:

  • Om du ser en mapp med samma namn som din domän så kopierar du den till din dator.
  • Om du ser en mapp med namnet public_html så kopierar du den till din dator.
  • Om du ser en mapp med namnet www så kopierar du den till din dator.

Själva kopieringen kan ta lång tid beroende på hur snabb uppkoppling du har och hur stora filer som är sparade på din webbplats.

Efter att kopieringen är klar bör du försöka verifiera att det är rätt filer du kopierat. Let upp en mapp som heter wp-content. I den bör det finnas en undermapp som heter uploads. I den mappen ligger de bilder som laddats upp till webbplatsens sidor och inlägg och du bör där kunna hitta samma bilder som visas på din webbplats.

Backup av databas

Gå tillbaka till ditt webbhotell.

I Binero och City Network går du till fliken Databaser. Kom ihåg/kopiera Värdnamn och Användarnamn och klicka sedan på länken till höger om PHPMyAdmin. Fyll sedan i uppgifterna för att logga in. Om du inte kan lösenordet för att logga in till databasen letar du upp filen wp-config.php i den mapp du just kopierat via FTP till din dator. I filen letar du sedan upp raden define('DB_PASSWORD', 'lösenordet'); som är ditt lösenord till databasen.

Hos One väljer du PHP & MySQL. Klicka på länken till höger om PhpMyAdmin.

När du är inloggad i PHPMyAdmin klickar du på fliken Databaser/Databases. Där kan det listas en eller flera databaser. Öppna filen wp-config.php, som du hittar i mappen du just laddat hem i föregående steg, i en texteditor. Leta upp raden: define('DB_NAME', 'unikwebb_se'); Till höger om DB_NAME är namnet på databasen. Gå tillbaka till listan i PHPMyAdmin och välj motsvarande databas som anges i wp-config.php. Klicka sedan på fliken Exportera/Export och därefter på Anpassad/Custom. Gå ner till rubriken Alternativ för skapande av objekt/Object creation options och klicka i kryssrutan bredvid alternativet Lägg till DROP TABLE / VIEW / PROCEDURE / FUNCTION / EVENT uppgift/Add DROP TABLE / VIEW / PROCEDURE / FUNCTION / EVENT statement. Gå sedan längst ner och klicka på knappen Kör/Go. En fil laddas då ner och detta är en kopia av innehållet i din webbplats databas. Spara filen på ett säkert ställe.

Uppdatera WordPress

När en fullständig backup av filer och databas är gjord är du redo för uppdateringen av WordPress. Logga in som administratör på din WordPress-sida och gå till Panel -> Uppdateringar. Klicka på Uppdatera nu/Update now för att uppdatera WordPress och följ instruktionerna. Uppdatera också de plugin som behöver uppdateras.

Efter uppdateringen bör du kontrollera att alla sidor ser rätt ut och du bör också testa alla eventuella övriga funktioner du har på din webbplats.

Om något går fel

Märker du att något inte fungerar som det ska efter att du har uppdaterat WordPress och sidans plugin så har du tre alternativ:

  1. Om felet är så litet att du anser att det inte gör någon skada så kan du låta det vara.
  2. Om felet inte är akut men bör åtgärdas så kan du själv försöka hitta en lösning genom att googla på felet och namnet på eventuella plugin som hänger ihop med felet för att se om någon haft samma problem men hittat en lösning. Hittar du ingen lösning kan du kontakta en webbutvecklare som hjälper dig att lösa problemet.
  3. Återställ webbplatsen med hjälp av backupen.